Hangfájlok

 

 

MP3

 

Az MP3 egy veszteséges tömörítésen alapuló zenei fájlformátum, jelenleg az egyik legelterjedtebb. Valójában két különböző, de nagyon hasonló formátum, azMPEG1  Audio Layer 3 és az MPEG-2 Audio Layer 3 közös neve; illetve létezik egy nem hivatalos MPEG-2.5 Audio Layer 3 is. A három elsősorban a bitráta  és a mintavételezési fekvencia megengedett értékeiben tér el.

 

 

Az MP3 szabványok nem definiálják a tömörítő algoritmust, csak a kitömörítőt és a fájl formátumát, így az MP3-nak a használt tömörítő (kodek) szerint számos különböző változata lehet.

 

 

Az MP3 minősége 

 

Sok hallgató számára a 128 kbps bitsűrűségű tömörítés az elfogadott, mondván elég hűen visszaadja a CD minőségét, ami körülbelül 11:1 tömörítési arányt jelent, habár tesztek mutatják, hogy kis gyakorlással a legtöbb hallgató meg tudja különböztetni az ilyen fájlokat az eredeti CD-ktől. Sok más hallgató számára ez elfogadhatatlanul alacsony minőséget jelent, ami nem túl szerencsés, ha azt nézzük, hogy a legtöbb program ezt a bitsűrűséget kínálja alapbeállításként.

Lejátszó szoftverek

 

 

 

  • AIMP
  • RealPlayer
  • VLC media player
  • Winamp
  • Windows Media Player

Ez a szöveg a magyar Wikipédia MP3 szócikkéből származik (2010. január 20-i változat); a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

 

WAV

 

A WAV-formátum digitális audióállományok egyik adatformátuma. Szemben az MP3 és más adatformátumokkal, a WAV formátum általában nem tömöríti az audioadatokat. Lehetséges viszont tömörített adatok tárolása WAV formátumban.

 

 

A WAV formátumot (pontos neve: RIFF WAVE) a Microsoft definiálta a Windows üzemelőrendszer számára "Resource Interchange Format" (RIFF) néven.

 

Ez a szöveg a magyar Wikipédia WAV szócikkéből származik (2009. május 14-i változat); a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

 

OGG

 

Az Ogg bitfolyam (bitstream) formátum – melyet a Xiph.org Alapítvány fejleszt – egy keretrendszer, aminek célja az olyan multimédiás formátumok támogatása, melyek szabadon felhasználhatóak anélkül, hogy azok után jogdíjakat kellene fizetni, vagy a felhasználhatóságukat bárki korlátozná; valamint a szabványok is nyíltak és szabadon elérhetőek legyenek. Az Ogg bitfolyam az RFC 3533-ban került definiálásra.

 

 

A projekt számos komponense kínál alternatívákat az alábbi zárt kódú és/vagy jogdíjas eljárások helyett:

 

  • MP3 és MPEG
  • RealAudio és RealVideo
  • QuickTime
  • WAV és AVI
  • Windows Media Audio és Windows Media Video

 

Az Ogg elsődleges komponense a hangkódolásra használható Vorbis. További komponensek a Theora, ami videoanyagok tömörítésére használatos; a Speex, ami emberi hangot tömörít; a FLAC, ami magas hanghűségű audiotömörítést biztosít.

 

Bár többen azt hiszik, hogy az Ogg Terry Pratchett Korongvilág c. regényciklusának Ogg anyójáról kapta nevét, valójában nem erről van szó. A szó egy zsargon, melyet a Netrek játékban használtak; eredeti jelentése egy

kamikaze

támadás, később pedig bármi, amit az ember anélkül tesz, hogy előre megfontolná annak hatását a rendelkezésre álló erőforrásokra és lehetőségekre; az indulásakor az Ogg projekt ambiciózus céljai ilyennek látszottak a PC hardver képességeit figyelembe véve.

Ez a szöveg a magyar Wikipédia Ogg szócikkéből származik (2010. január 21-i változat); a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

 

 

 

 

Mellékletként csatolható hangfájlok

 

Tudjuk azt, hogy az elektronikus levelezésben nemcsak iratokat, hanem mindenféle egyéb fájlokat is továbbíthatunk. Ez azonban nem vonatkozik az összes hangfájl-típusra. Legtöbbjük ugyanis olyan nagy méretű, hogy ez  akadálya az elektronikus küldésnek. Azok a hangfájlok, amelyeket elektronikus levélben kapunk, mind tömörített fájlok, amelyeket elfogadható méretűvé sikerült konvertálni.

S hogy miért jut egyáltalán eszünkbe levélmellékletként továbbítani ezeket a számokat? Mert fülbemászó dallamuk és főként szövegük alkalomadtán örömet szerezhet másoknak, elfeledteti egy időre bánatukat, gondjaikat. (A könnyűzenei blokk összes dalára érvényes ez.)

A legideálisabb tömörítési eljárás az MP3, mert a méretcsökkentés nem jár együtt minőségromlással. Azok viszont, akik prezentációkészítésre adják a fejüket, nem használhatnak MP3-as formátumú zenéket kísérődallamnakm kivéve ha a 2007-es Windows Office is rendelkezésükre áll. A korábbi verziójú Power Point program csak a wav vagy wave és a midi fájlokat engedi beilleszteni a diavetítésbe. (Egyelőre ez a legelterjedtebb verzió.) A midi hang nem valódi zene, csak szintetizátor által lejátszott dallam. Ezért a wav az egyedüli alkalmazható tömörített formátum, amely ugyan minőségromlással, de mégis hűen visszaadja a dalt.

 

Még egy lehetőség van ara, hogy jó hangminőségű zenével készítsünk diavetítést: Power Point helyett használjuk Windows Movie Maker , vagy más film- és videószerkesztő programot. Ezek ugyanis lehetővé teszik képek importálását is a felhasználandó gyűjteménybe.

 

 

 

Hangfájlok konvertálása, tömörítése

Egyszerű és elterjedt program zenék konvertálására a Windows Media Player. Legfrissebb, 11-es verziójában beállíthatjuk, milyen fájltípusra szeretnénk átalakítani audio lemezünkről az egyes számokat. MP3-as felvételek is készíthetők, amelyekből egy dal továbbítható egyszerre elektronikusan, prezentációhoz illeszteni viszont sajnos nem lehet. Wav fájlok konvertálására is beállítható, azonban ezeket csak veszteségmentes formában képes elkészíteni, ami ugyan jót tesz a fülnek, de eredménye használhatatlan prezentációkészítéshez. A Nero 7. vagy 8. teljes verziója egy olyan  zenei szerkesztő program, amelyik lehetővé tesz egyéni beállításokat wav fájlok készítésénél, ezért alkalmas méretű zeneszám szerkeszthető vele. Ez a program is csak audio lemez számairól tud wavvá átalakítani. Előnye még, hogy magyar nyelvű, nagyon egyszerűen használható, és további hasznos funkciói is vannak (Képek, videók szerkesztése, lejátszása, CD, DVD-írás, borítók készítése) Aki nem rendelkezik vele, megtalálja a különféle programletöltő helyeken két hétig használható demó verzióját. (Pl. itt:

http://www.szoftverbazis.origo.hu

 

 

Először a hangot mindenképpen tömörítetlenül kell kódolni, és a lejátszóprogramok is a tömörítetlen kódot állítják elő, mert csak ezt tudja a hangkártya megszólaltatni.

A tömörítetlen formátum gyakorlatilag a hanghullámokat tartalmazza digitálisan kódolva. A formátum az angol wave szó alapján – és mert mint tudjuk a DOS/Windows rendszerekben a három karakteres határ a kiterjesztéseket korlátozta – WAV nevet kapta, a használatos kiterjesztés hozzájuk pedig a .wav.

 

 

 

 

Hangfelvétel készítése Házilag 

 

Másik módja hangfájlok házilagos készítésének, ha a a Windows hangrögzítőjével magunk készítünk egy hangfelvételt. Bármit felvehetünk: éneket, beszédet, vagy akár egy kedvenc írást, verset felolvashatunk és rögzíthetünk. Ezek aztán elektronikus levél mellékleteként  továbbíthatók, vagy lemezen tárolhatók. Érdemes odafigyelni az elkészült fájl méretére. Vannak olyan mail szolgáltatók, amelyek nem fogadják a 3,5 MB méretnél nagyobb küldeményeket, habár küldeni az ennél nagyobbat is engedik . A számítógép merevlemezén, vagy lemezre írva természetesen nincs akkora jelentősége a fájl méretének. (Itt biztosan nem okoz gondokat.)

 

 

 

 

Lehetséges különleges hangfájlokat készíteni például prezentációkhoz, diavetítésekhez is. Hangalámondás a nyaralás képeiből, vagy egy esküvő, családi rendezvény fotóiból készített diavetítéshez,   kedvenc vers, amelyhez megfelelő képeket társítunk később.

 

 

A hangrögzítéshez szükséges egy hangszóró vagy fülhallgató, egy mikrofon, amely a legtöbb fülhallgatón megtalálható kellék, de önmagában is kapható csekély összegért.  Kell még egy megfelelő program a hangfelvétel elkészítéséhez. Sokféle zenei szerkesztő program létezik, de egy nagyon egyszerű és könnyen kezelhető program mindenkinek a rendelkezésére áll, aki Windows-os operációs rendszert alkalmaz. Ezek a hangfájlok wav kiterjesztésűek lesznek.

 

Megtalálható gépünkön a következő helyen: Start menü - Programok - Kellékek - Szórakozás - Hangrögzítő.

vissza a címoldalra

 


fotojavitas.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!